Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Αλχημείες στην μεταφορά προσώπων στον Δήμο Κοζάνης (Της Άννας Νανοπούλου)

Εν σχέσει με το θέμα «παράταση εκκαθάρισης της λυθείσας Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Τουρισμού- Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας πρώην Δήμου Αιανής» που μας απασχόλησε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του 2011 , θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες για τις «πρωτότυπες» πρακτικές του Δήμου Κοζάνης :

1) Με την υπ αριθμ. 313/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης (ομόφωνη γιατί αφορούσε εργαζόμενους και επιδείξαμε ευαισθησία) αποφασίστηκε η μεταφορά δύο υπαλλήλων (σε καμμία περίπτωση δεν αφορά το θέμα τα πρόσωπα) από την λυθείσα δημοτική επιχείρηση της Αιανής στο Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Καλλικρατικού Δήμου με την επωνυμία «Οργανισμός Αθλητισμού , Πολιτισμού και Νεολαίας» με σχέση εργασίας ΙΔ Αορίστου χρόνου, σύμφωνα με σχετική εισήγηση της αρμοδίας αντιδημάρχου, που διαβεβαίωσε το δημοτικό συμβούλιο για την νομιμότητα και έγινε δεκτή. Υπ όψιν ότι βάσει του νόμου η απόφαση μεταφοράς του προσωπικού εκδίδεται σε έναν (1) μήνα από την σύσταση της νέας επιχείρησης – οργανισμού εν προκειμένω.



Πλήν όμως η απόφαση αυτή ακυρώθηκε από την Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας με την υπ αριθμ. πρωτ. 37652/3263/26-7-2011 απόφασή της, ως μη νόμιμη.


΄Όταν αυτό το θέσαμε και το ρωτήσαμε στον πρώην Δήμαρχο Αιανής , όταν επανήλθε το ζήτημα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, απεσιώπησε αρχικά την ακύρωση και στην συνέχεια και μετά επιμονή μας την παραδέχθηκε (Η ακυρωτική απόφαση είναι στην διάθεση του καθένα, για να αποδεικνύεται ποιος λέει την αλήθεια και ομιλεί μετά λόγου γνώσεως και ποιος την μισή αλήθεια). Στην διάθεση ακόμη του καθένα είναι και τα πρακτικά της συζήτησης , όπου αρχικά αρνήθηκαν την ακύρωση.
Στην συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε νέα απόφαση (Υπ αριθμ. 468/2011) όπου διορθώνοντας τα νομικά λάθη της προηγούμενης εισήγησης , αλλά και αποσαφηνίζοντας ότι οι εν λόγω υπάλληλοι είχαν προσληφθεί με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ από τον Δήμο Αιανής και στην συνέχεια μετατράπηκαν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 164/2004 , αποφασίστηκε και πάλι η μεταφορά των δύο υπαλλήλων στον Οργανισμό Αθλητισμού , Πολιτισμού του Δήμου Κοζάνης. Αυτή η δεύτερη απόφαση εγκρίθηκε από την Γενική Γραμματέα την 7/10/2011.


Και ενώ έτσι είχαν τα πράγματα η δημοτική πλειοψηφία μέσω ενός θέματος που το βάφτισε «Παράταση εκκαθάρισης λυθείσας δημοτικής επιχείρησης Αιανής» προσθέτει και τρίτο άτομο στην μεταφορά προσωπικού, που δεν υπήρχε στο διατακτικό των δύο άλλων αποφάσεων και ζητά από το δημοτικό συμβούλιο να παραταθεί η εκκαθάριση για να πληρώνονται μέχρι τον Οκτώβριο του 2012 και τα τρία άτομα από τον Δήμο Κοζάνης , χωρίς εν τω μεταξύ να έχουν συσταθεί νομότυπα οι αντίστοιχες θέσεις στον Οργανισμό Πολιτισμού του Δήμου και να έχει εγκριθεί η μεταφορά και του τρίτου ατόμου . Δηλαδή μεθοδεύσεις για να καλυφθούν οι προηγούμενοι αδέξιοι, αδιέξοδοι και «πρωτότυποι» χειρισμοί της δημοτικής Αρχής .


Ακόμη ζητείται η παράταση της εκκαθάρισης για να πληρωθεί οφειλόμενο από τον πρώην Δήμο Αιανής Φ.Π.Α. από το έτος 2010 ! ! ! Δηλαδή η μη πληρωμή Φ.Π.Α. είναι αδίκημα για τους πολίτες, αλλά για τον Δήμο είναι σύννομη ενέργεια ;


Πώς εμείς ως δημοτικοί σύμβουλοι μπορούμε να ψηφίσουμε μία παράνομη πρόταση της πλειοψηφίας ;


Πώς οι δύο υπάλληλοι έγιναν τρεις στην παράταση ; Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψεύδεται ;


Πόσο στέκεται ένας δημοτικός σύμβουλος να ψηφίζει παράνομη μη απόδοση και άρα παρακράτηση απαιτητού Φ.Π.Α. έτους 2010 ;


Και ενώ σαφώς υπήρχαν στην αιτούμενη παράταση της εκκαθάρισης λυθείσας δημοτικής επιχείρησης , όλα αυτά τα ζητήματα προς διερεύνηση , σύμβουλος της πλειοψηφίας που δεν είχε αντιληφθεί καν (όπως φάνηκε από τα λεγόμενά της) τα υποκρυπτόμενα ζητήματα νομικής, ηθικής και πολιτικής τάξης και νομιμότητας για τα οποία εμείς αντιδρούσαμε ,επιχείρησε να παραδώσει τραγελαφικά μαθήματα για αρχαρίους σπουδαστές Νομικής στην λογική του υπερβάλλοντα κομματικοδημοτικού ζήλου , απευθύνοντας προσωπικές προσβολές . Σίγουρα η εποχή των ανενημέρωτων επί της ημερησίας διάταξης «εξυπνάκηδων » και «εξαπτέρυγων» ανήκει στο παρελθόν και πάντως εμάς, δεν μας επηρεάζει.


Και εν πάση περιπτώσει εμείς ως δημοτική παράταξη οφείλουμε να ελέγχουμε και να δημοσιοποιούμε τα κακώς κείμενα για τα «ώττα των ακουόντων» , όσοι και αν είναι αυτοί. Ενοχλητικός για κάποιους ο ρόλος μας , πλην όμως επιβεβλημένος από τον όρκο του αιρετού. Το βέβαιο είναι ότι μιλούμε πάντα πολιτικά (με την πραγματική έννοια του όρου) και απαιτούμε να μας απαντούν πολιτικά και κύρια σοβαρά και όχι με προσωπικές αλλά και εντελώς άστοχες και ανεπιτυχείς προσβολές , που ει μη τι άλλο υποδηλώνουν και το μέγεθος της πολιτικής και δημοτικής άγνοιας κάποιων.


Κλείνοντας επιθυμούμε να τονίσουμε ότι και στον Δήμο της Κοζάνης η αιωνίως απολαύουσα της ανανέωσης της εμπιστοσύνης των πολιτών δημοτική Αρχή (αφού έτσι πιστεύουν, έτσι θα είναι ! ) οφείλει να διδάξει στα μέλη της τον σεβασμό στον θεσμικό ρόλο όλων , είτε είναι συμπολίτευση, είτε αντιπολίτευση.



Όταν το Προεδρείο ασκεί προληπτική λογοκρισία σε κάποιους (π.χ. κ. Μητσιάκο) και δεν διακόπτει σύμβουλο της πλειοψηφίας ,που απροκλήτως και εκτός αρμοδιότητάς του προσβάλλει προσωπικά, λειτουργεί μοιραία η αυτοάμυνα ως έσχατη προστασία της προσωπικής αξιοπρέπειας.


Διαμηνύουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι η μέθοδος των προσωπικών προσβολών προς κάλυψη ίδιων αστοχιών και αδυναμιών του συστήματος καθώς και η καραμέλα «ο λαός μας εξέλεξε» δεν μας κάμπτουν. Και άλλους εξέλεξε ο λαός πριν δύο χρόνια με διαφορά 10% , αλλά σήμερα τους αποκρούει με απέχθεια και οργή. Όταν οι συμπολίτες μας υποφέρουν, η έπαρση και η αυταρέσκεια των διοικούντων , τον κατά τα άλλα πτωχεύσαντα με ευθύνες κάποιων Δήμο μας , δεν φαντάζει , αλλά είναι μια τραγική πρόκληση.


Αυτά τα ολίγα με την - αν μου επιτρέπεται - σύσταση για διερεύνηση πάντοτε και της άλλης όψης του νομίσματος.
Η δεύτερη ανάγνωση βγάζει πάντοτε περισσότερη αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου