Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Γρηγόρης Τζουμερκιώτης: Εκπαιδευτικές δράσεις για τον ενήλικο πληθυσμό μέσω του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης

 Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Κοζάνης εντάχθηκε στη Β΄περίοδο υλοποίησης του έργου, το Δεκέμβριο του 2019, σε μια ομολογουμένως άτυχη συγκυρία, καθώς η καραντίνα λόγω του Κορωνοϊου, διέκοψε τη λειτουργία του, ενώ είχε σχεδιάσει και προγραμματίσει τις δράσεις και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών τμημάτων ενηλίκων για την επόμενη διετία.

Ωστόσο, παρά τη δύσκολη συγκυρία το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Κοζάνης κατάφερε, με δουλειά και εξειδικευμένη γνώση να πρωταγωνιστήσει στη χώρα και να αποτελέσει μια καλή πρακτική, εφαρμόζοντας μια πληθώρα δράσεων. Αυτό στάθηκε και το αντικείμενο της συνάντησης εργασίας που πραγματοποίησε στην Αθήνα ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Γρηγόρης Τζουμερκιώτης με την Υπεύθυνη του Έργου Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και στελέχη του Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, οι οποίες εξήραν την καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τον Δήμο Κοζάνης και το μεγάλο αριθμό προγραμμάτων που έχουν υλοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, για τη χρονική περίοδο 01/2020 έως 06/2023:

Υλοποιήθηκαν 48 προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων. Από το σύνολο των προγραμμάτων τα 28 πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης, ενώ 20 με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές/ριες.

Αξιοποιήθηκαν ως χώροι εκπαίδευσης οι χώροι των ΚΑΠΗ, οι οποίοι λόγω covid ήταν κλειστοί και εξοπλίστηκαν αντίστοιχα.

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης υποδέχτηκε 1183 αιτήσεις δημοτών, από τις οποίες ικανοποίησε τις 960. Δηλαδή, 960 εκπαιδευόμενοι/ες συμμετείχαν στα δια ζώσης και εξ αποστάσεως προγράμματα που υλοποιήθηκα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε συνεργασία με τα ΚΑΠΗ του Δήμου Κοζάνης υλοποιήθηκαν 6 προγράμματα που απευθύνονταν σε ανθρώπους της Γ΄Ηλικίας, στα οποία έλαβαν μέρος 120 ηλικιωμένοι/ες.

Σε συνεργασία με τους προέδρους αναπτύχθηκαν 8 εκπαιδευτικά προγράμματα στις Τοπικές Κοινότητες, σύμφωνα με τα τοπικά χαρακτηριστικά του κάθε τόπου, στα οποία έλαβαν μέρος 160 εκπαιδευόμενοι/ες.

Τέλος, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης ενημερώθηκαν όλοι οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του Δήμου Κοζάνης για τη δυνατότητα υλοποίησης των προγραμμάτων Σχολών Γονέων σε κάθε σχολείο ξεχωριστά.  

Ο Δήμος Κοζάνης πιστεύει πως η δια βίου μάθηση ως εθνική πολιτική προτεραιότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την απασχόληση, την οικονομική ευημερία αλλά και την πλήρη συμμετοχή του πολίτη στην κοινωνία. Είναι πίστη μας πως η δια βίου μάθηση ως παράγοντας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην περιοχή μας και να διευκολύνει τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.


Με εκτίμηση,

Γρηγόρης Τζουμερκιώτης

Τ. 694 828 6427

Web. www.tzoumerkiotis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου