Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Γρηγόρης Τζουμερκιώτης: Ανάπτυξη νέων υποδομών για την αναπηρία και βελτίωση των υπαρχόντων

Μια από τις προτεραιότητες της νεοσύστατης Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής ήταν η ανάδειξη των θεμάτων που αφορούν στην αναπηρία και κυρίως στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τα Άτομα με Αναπηρία μέσα από τις υποστηρικτικές δομές, η οποίες λειτουργούν είτε από το Δήμο Κοζάνης, είτε με παραχωρήσεις ακίνητης περιουσίας του Δήμου, είτε σε συνεργασίες με τοπικούς φορείς και συλλόγους αναπηρίας.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκαν, ανακαινίστηκαν, δημοπρατήθηκαν και λειτούργησαν τα εξής έργα:

1. Δομή Στήριξης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση και Πολλαπλές Αναπηρίες

Προέγκριση δημοπράτησης τουΥποέργου «Κτηριακές εγκαταστάσεις Δομών στήριξης ατόμων με νοητική υστέρηση και πολλαπλές αναπηρίες στη ΖΕΠ Κοζάνης», από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Το έργο θα δημοπρατηθεί και θα εκτελεστεί από το Δήμο Κοζάνης και η λειτουργία του θα ενταχθεί στην Κοινωφελή Επιχείρηση Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας Δήμου Κοζάνης.

2. Ανακαίνιση Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία

Ο χώρος του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, που συστεγάζεται με το Ειδικό Εργαστήρι Κοζάνης - Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία, και παρέχει υπηρεσίες ημερήσιας δημιουργικής απασχόλησης, φροντίδας και παραμονής σε άτομα με κινητικές, με αισθητηριακές, με πολλαπλές αναπηρίες, ή με νοητική υστέρηση, ανακαινίστηκε και  εκσυγχρονίστηκε, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν συστήματα κλιματισμού. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίστηκε η παραμονή παιδιών και προσωπικού σε όρους ασφάλειας, αισθητικής και λειτουργικής αρτιότητας.

Οι πόροι για τη συγκεκριμένη δράση εξασφαλίστηκαν κατά 50% από χρηματοδότησης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και κατά 50% από πόρους της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας.

Τέλος, προετοιμάζεται τεχνική μελέτη για την πλήρη ανακαίνιση του συνόλου του κτιρίου, η οποία θα εξυπηρετήσει και τις δυο δομές που στεγάζονται στο κτίριο.

3. Ανέγερση Ειδικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού 

Τα δύο έργα ενσωματώνουν τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και αξιοποιούν τεχνολογίες ΑΠΕ για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες και θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της εγκεκριμένης σύμπραξης με τίτλο «Υλοποίηση έργου πολύ-λειτουργικού συγκροτήματος της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης με ΣΔΙΤ», η οποία περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων σε σχολικούς χώρους καθώς και νέα σχολικά κτίρια. 

4. Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία

Λειτουργεί ένα Κ.Δ.Α.Π.μεΑ., το οποίοφιλοξενεί παιδιά και εφήβους με αναπηρίες, στοχεύοντας στην κοινωνική ένταξη τους, στη στήριξη της οικογένειας τους, ώστε να αντιμετωπιστούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού και να αποφευχθεί η χρήση ιδρυματικής φροντίδας.

 

Τα συγκεκριμένα έργα ήρθαν να στηρίξουν την ήδη ευαισθητοποιημένη, για τα θέματα αναπηρίας, κοινωνική πολιτική που εφαρμόσει ο Δήμος Κοζάνης και να συμπληρώσουν ένα παζλ υποδομών υποστήριξης της αναπηρίας, που λειτουργούν στην πόλη, με την υποστήριξη του Δήμου. Συγκεκριμένα:

1. Στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με αυτισμό και νοητική στέρηση

Παραχώρηση του οικοπέδου και των κτιριακών εγκαταστάσεων, μετά την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας, στο Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Αυτισμό Ν. Κοζάνης, για τη λειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης, Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης.

2. Κέντρο Αποθεραπείας-Αποκατάστασης Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ

Παραχώρηση του παλιού δημοτικού σχολείου Αργίλου, στην Κιβωτό Κέντρο Αποθεραπείας-Αποκατάστασης Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ, για τη δημιουργία και λειτουργία του χώρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία.

3. Ειδικό Εργαστήριο Κοζάνης

Παραχώρηση του χώρου για τη λειτουργία του Κέντρου Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο παρέχει υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας και παραμονής σε άτομα με κινητικές, με αισθητηριακές, με πολλαπλές αναπηρίες, ή με νοητική υστέρηση.

4. Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κοζάνης

Παραχώρηση του κτιρίου στη Νέα Νικόπολη Κοζάνης.Το κτίριο έκτασης 700 τ.μ. πληρεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ΑΜΕΑ. Ο αύλειος χώρος του έχει διαμορφωθεί από την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Κοζάνης και χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση των μαθητών/τριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου