Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Tζουμερκιώτης Γρηγόρης: Δράσεις και υπηρεσίες για την Τρίτη Ηλικία

 

Μια από τις βασικές προτεραιότητες της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, ήταν η βελτίωση των υποδομών που απευθύνονται στην Τρίτη Ηλικία. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε αλλαγή των κουφωμάτων σε ολόκληρο το Α΄ΚΑΠΗ, με σεβασμό στην υπάρχουσα αισθητική του κτιρίου, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν ελαιοχρωματισμοί σε όλους τους χώρους και των τριών ΚΑΠΗ της πόλης.

Παράλληλα, στη βάση του κεντρικού στόχου, που είναι η διατήρηση της ενεργητικότητας των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας, στηρίχθηκαν και αναβαθμίστηκαν δράσεις και υπηρεσίες όπως:

 

·      Ανάπτυξη προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής: μέτρηση σακχάρου, αρτηριακής πίεσης, χοληστερίνης κ.α., ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα, ιατροί επισκέπτονται το χώρο και συζητούν για διάφορα ιατρικά θέματα.

·      Συγκρότηση δημιουργικών ομάδων: ομάδα χορωδίας, παραδοσιακών χορών, ομάδα γυναικών, ενώ το 2019 ξεκίνησε πρόγραμμα γυμναστικής για την Τρίτη Ηλικία, στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κοζάνης.

·      Υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων: σε συνεργασία με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Κοζάνης υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα νέων τεχνολογιών για την Τρίτη Ηλικία, προληπτικής ιατρικής και πρώτων βοηθειών.

·      Ενίσχυση ψυχαγωγικών δράσεων: όπως οργανωμένες πολυήμερες εκδρομές, με αποκορύφωμα την μεγάλη εκδρομή που συμμετείχαν 150 μέλη των ΚΑΠΗ, στο Βουκουρέστι- Καρπάθια-Σόφια.

 

Επιπλέον, καθιερώθηκε ένας μεγάλος αριθμός γιορτών και εκδηλώσεων, σε ετήσια μάλιστα βάση, ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη συνέχεια. Ενδεικτικά, μπορούν να αναφερθούν:

·      Οι επισκέψεις των μελών του ΚΑΠΗ με τη συνοδεία της χορωδίας στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία «Ταξιδευτές της Ελπίδας», του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό και προσφορά χαρτικών ειδών για τη λειτουργία του Κέντρου.

·      Οι επισκέψεις των μελών του ΚΑΠΗ με τη συνοδεία της χορωδίας στο γηροκομείο Κοζάνης.

·      Η Θεία Λειτουργία και τα μνημόσυνα στην Αγία Παρασκευή Κοζάνης, για τους ευεργέτες, τους δωρητές καθώς και για τα μέλη των ΚΑΠΗ, με τις συνακόλουθες δεξιώσεις στην αίθουσα του Ναού.

·      Τα κάλαντα που ψέλνει η χορωδία στις γιορτές των Χριστουγέννων.

·      Η Πασχαλινή εκδήλωση που διοργανώνουν τα μέλη του ΚΑΠΗ για το «τσούγκρισμα» των αυγών.

·      Οι ετήσιοι χοροί των ΚΑΠΗ που πραγματοποιούνται  κάθε χρόνο.

 

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η πολύτιμη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με:

·      Τη ψυχογηριατρική εταιρία Νέστωρ, για την πρόληψη και την φροντίδα ατόμων με διαταραχές μνήμης

·      Την Ελληνική Αστυνομία καθώς κλιμάκια της έχουν ενημερώσει τα μέλη των ΚΑΠΗ, για τις κλοπές και τις απάτες που γίνονται σε βάρος των Ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας.

·      Ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε τη συνεργασία με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου Κοζάνης στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, στην οποία τα μέλη των ΚΑΠΗ διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο.

Πιστεύοντας, πως ένας σύγχρονος δήμος θα πρέπει να φροντίζει να κρατάει ενεργούς τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας και να νοιάζεται πραγματικά για τις ανάγκες των ηλικιωμένων, συνεχίζουμε και προχωράμε προσπαθώντας να απαντήσουμε και σε νέες προκλήσεις.

Συγκεκριμένα, έχουν ήδη σχεδιαστεί και προετοιμαστεί η εφαρμογή προγραμμάτων για:

·      Τη βελτίωση της πρόσβασης στη μακροχρόνια περίθαλψη ατόμων που διαβιούν εκτός νοσηλευτικών υποδομών, μέσω υπηρεσιών Μακροχρόνιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Long Term Care) για άτομα με χρόνιες παθήσεις, άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους, με την εφαρμογή των προγραμμάτων κοινωνικού φροντιστή και προσωπικού βοηθού.

·      Την προώθηση των ίσων ευκαιριών και της ενεργούσυμμετοχής στην κοινωνία, μέσω της ανάπτυξης δράσεων καταπολέμησης του ψηφιακού αποκλεισμού για ηλικιωμένους (δράσεις εξοικείωσης με τις ΤΠΕ για χρήση στην καθημερινή ζωή και την άρση του αποκλεισμού).

·      Την εξασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής στην πολιτιστική ζωή του τόπου, μέσω της χορήγησης Voucher για ηλικιωμένους, με χαμηλό εισόδημα.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου