Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Ένα συμπέρασμα για κάθε Δήμαρχο.Η ιεραρχία των πόλεων δεν είναι σταθερή.

Έχουμε διατυπώσει τη γνώμη, ότι η ιεραρχία των πόλεων δεν είναι σταθερή.Ιδιαίτερα για τις πόλεις που δεν είναι στο επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων.
Αλλά και οι λεγόμενες παγκόσμιες πόλεις, πόλεις με διεθνή ακτινοβολία που οι οικονομίες τους πολλές φορές δεν επηρεάζονται από τις Εθνικές οικονομίες και στη διαμόρφωση τους έχουν ρόλο δυνάμεις που ξεπερνούν το τοπικό και πολλές φορές και το Εθνικό υπόκεινται σε διαφοροποιήσεις φήμης και ελκυστικότητας .
Για παράδειγμα ας δούμε την φήμη και ελκυστικότητα της Νέας Υόρκης.

Η Νέα Υόρκη είναι παγκόσμιος οικονομικός κόμβος και θεωρείται πρωτεύουσα του κόσμου.Διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα brand πόλεων.Τυποποίησε την πολιτική Branding και έχει το γνωστότερο logo & slogan στον κόσμο το "I love NY".Αν ρωτήσεις η περισσότεροι θα την κατέτασσαν ως την ισχυρότερη πόλη του κόσμου.Κι όμως !

Στη λίστα κατάταξης Global Power City Index (2017) η ΝΥ κατατάσσεται δεύτερη μετά το Λονδίνο. Ναι έχει την ισχυρότερη οικονομία, ναι έχει την υψηλότερη βαθμολογία στον τομέα του R&D.Αύξησε το ΑΕΠ της.Αλλά δεν είναι η καλύτερη σε όλα.Στον τομέα του πολιτισμού μείωσε τη βαθμολογία ενώ το Λονδίνο έκανε το άλμα. 


Επίσης στο δείκτη City RepTrak (2017) κατατάσσεται 23 μεταξύ 56 πόλεων .Ο δείκτης λαμβάνει υπόψη του την αποτελεσματικότητα στη διακυβέρνηση , τις περιβαλλοντικές δράσεις, την οικονομική ανάπτυξη.
Διαβάστε με προσοχή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του δείκτη.Το Σίδνεϊ διαχρονικά διατηρεί τον τίτλο με την μεγαλύτερη φήμη στον κόσμο ενώ ο Καναδάς έχει τα πρωτεία σε επίπεδο κρατών.

Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι μια πόλη μπορεί να έχει την ισχυρότερη οικονομία ή να ανήκει σε κράτος-αυτοκρατορία αλλά η φήμη που έχει να υπολείπεται άλλων πόλεων που μπορούν να παρουσιάσουν καλύτερα αποτελέσματα σε αυτό που ονομάζουμε ποιότητα ζωής.
Το Σίδνεϊ, λοιπόν, είναι πρώτο στην επιλογή να ζήσεις, να εργασθείς και να επισκεφτείς
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου